Nuffnang

Monday, April 21, 2014

if its not..

if its not hurt, then its not love.

kenapa dan mengapa.. biar Allah saja yang Maha Tahu itu simpankan untuk aku.

memang tengah sakit sekarang ni. dada rasa sebu. sakit mendalam yang bukan dibuat2. tenat itu beyond the word I could describe. haha melampau!

..rasa sakit.

which I am now.

"love" itu jugak ialah di saat orang luar yang tidak tahu apa2 menilai dia, dan kita masih tetap mahu dan pilih untuk mempertahankan dia, tanpa pengetahuan dia.

permulaan dulu pun aku dah siap2 tag "sedia untuk cinta maka harus sedia juga untuk rasa sakit", malah pesan diri siap2, kalau ini tidak menjadi, aku akan ketawa atas kebodohan diri sendiri dan tetap ingat dia sebagai lelaki yang baik. memang pon dia baik.

kadang2 bukan dari dia, kadang2 itu untuk kita. tanda kita kena muhasabah diri kan?

"stop seeing bad in yourself la sis..."

don't know la. I just can't help it.

self-healing bukan proses mudah. tapi selepas beberapa siri, its getting easier. Alhamdulillah. boleh senyum dan rasa berterima kasih untuk ujian rasa sekian kali ini. Allah masih mahu SAYANG dan DAKAP kita dengan ehsanNYa.

Allahu...

15 comments:

UmmuAidan-Arissa said...

Kadang2 akan sampai stage ygkita dah taknak go thru semua tuh lagi kan..
kalau rs susah ati dan sedih sangat cuba carikbuku don't be sad bacalah sampai habes..inshaallah boleh membantu ..
p/s - nak hijrah kat ner tuh lis?

||alis|| said...

yg penah laluinya saja akan tahu kan kak..

la tahzan tu yer? mmg selalu usha tapi belinya tidak :P

hijah negeri je kak, parah2 esok baru hijrah negara, heh.

t.a.t.a said...

Lis, bila kau betul sayang kan seseorang, ye, kau memang nak pertahankan dia dari orang lain dalam apa hal sekali pun. tapi nasihat aku lis, jangan pertahankan dia TANPA PENGETAHUAN DIA!

that is wrong and that is bad. bad for yourself mostly. sebab nanti kau akan rasa penat. penat sebab pertahankan dia and he doesn't even know that! at least you have to let him knows about it.

if you really love him and ready to be with him for the rest of your life, you HAVE and you MUST let him knows what your feeling are. stop being so secretive about your feeling.

enough said yang dia dah sayang kau, and of course kau pun sayang dia, so stop being secretive about each other and be open, be terus terang with each other about the feeling.

let him knows how your feeling. sad, happy, hate. anything! just tell him. that is what we call give and take. it is good for both of you.

itu la yang aku buat dengan si dia sekarang ini. just berterus terang. and believe me, lelaki tak reti bahasa perempuan. kita yang kena beritahu dia dengan terang.

okay lis?

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

bila kita sayang seseorang.. bersedia juga untuk dilukai.. hati rasa lebih pedih bila org yang kita sayang tuh buat kita sedih.. sedangkan kalau org tuh takde hubungan dgn kita atau biasa kalau buat kita sedih.. kita masih mampu move on dan buat macam biasa..

Akak selalu pegang.. walau macamana sedih.. sakit hati.. marah... org itu tetap akak sayang.. walaupun kdgkala perbuatan dia tuh cukup buat kita menangis.. bila kita soal hati.. satu sahaja sebabnya.. sebab kita ambil berat dan sayang pada dia.. sebab itu kita mudah terasa hati dan sayang..

Satu lagi.. kalau akak marah sgt.. sllu juga akak berterus terang dengan dia.. kalau tak mampu dengan berdepan.. hantar sms dan beritahu apa yg kita rasa.. hantar waktu dah tenang2.. bukan immediatedly lepas gaduh sebab confirm waktu tuh.. sms tuh mesti bunyik mcm nak gaduh lagik hahaha..

be strong and take your time..

lelaki memang tak mudah nak faham perempuan dan perempuan pun susah nak faham lelaki.. sometimes we just accept it just the way there are but with tolerances..

don't feel bad about yourself yeah.. that is normal as a human being

||alis|| said...

cikta

aku buat dah apa yg ko cakap tuh, open up. ntah la ta, sekarang semua pon dah jadik past tense, so moving on is the best way. tanpa dia. kenapa aku sakit sangat? sebab benda dh plan. macam2. even tak 50% tapi tetap 50% tu besar utk aku dan dia. ntah la. maybe nih tempoh bertenang masing2, sebab baru sebulan++, tengok la how. ada, adalah.

||alis|| said...

kak iina

sejak kawan dengan dia laa saya rasa bahasa lelaki dan wanita ni 100% tak sama. ada lah tuh masing2 kena muhasabah diri. dia penah cakap, kalau tak serius dia takkan spend masa berbulan2 untuk hubungan ni dalam masa dia tengah sibuk.

saya tak salahkan dia 100%, saya salahkan diri sendiri. maybe masing2 dah lama sangat hidup sendiri, nak adjust timing tu susah bila sedar rupanya ada org lain selain kita yg kita kena jaga.

t.a.t.a said...

What really happened?

Nak shoulder tak? Mine is broad you know. Hehehe.

||alis|| said...

hihi nak tapi not now. thanks by the way. aku bila cedera mmg parah. buruk betul kan pangai. hahaha

t.a.t.a said...

Biasa la. Aku pun parah jugak.

Okay, anytime dear.

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

alis

maybe cinta ko nie dik.. macam cinta org tua.. dah tak sesuai nak merajuk2.. walaupun masih sesuai hahaha..

be strong k.. give yourself time.. peringkat umur mcm nie memang benda yang kita nak dan benda yang berlaku sekeliling kita dah tak sama masa kita remaja dulu.. jalan cinta.. jalan hubungan pun dah lain..

cuma peringkat begini.. umur begini.. kena byk tolerate sikit.. kena bg masa untuk diri msing2.. adakala jika tak lelah nak mengalah.. why not.. mengalah bukan bererti kita kalah.. just untuk reda kan keadaan..

apa pun all the best ye dik

||alis|| said...

cikta

tq cikta. hugs (tetibe)

||alis|| said...

kak iina

haah, sedang melaluinya. takde dah rsa bunga ros tepi laluan. putera kuda putih (pai ma wang zhi- in madarin)

rasa banyak dh benda di letgo sebab usia, wakakaka! (cepat tua ke apa ni eh kak?)

tq kak, hugs juga :)

t.a.t.a said...

hug back.


:)

tasekM said...

ok.
jom kita kita pukul mamat tu...!






(ini adalah percubaan menghilangkan stress ko lis... :))


.

||alis|| said...

kaktas

jauh weh kalau nak pukul secara jemaah pun, ahahahaha!