Nuffnang

Wednesday, May 17, 2017

cinta beralih arah

salam.. pekaba semua?
hampir 5bulan kita tak bersua..
maaflah sebab semuanya datang cara tergesa2.
rindu ada, gembira pon ada.
ni haa dia, cinta hati terbaru hamba.
bukan orang muda tapi anak dara.

hehe.



"no camera please"

Saturday, December 31, 2016

selamat tahun baru. jom sambung cerita.

selamat tahun baru eh korang. apa nak cakap: semoga 2017 brings alot of hapiness to uols.. amin.

nak sambung cerita lepas 90 hari tu apa jadi haa.. benda dah setahun so aku kena recall sambil kunyah kurma 44bijik ni nak kasi ingat. lulz.

maka lepas dapat tahu yg kami ada 90 hari je left utk buat persiapan. memula sekali yg aku buat ialah p carik sijil kursus nikah aku. b4 keluar negara ritu mmg aku dh siap2 kursus (tanpa sebab utama) bila balik tu aku check sijil mmg ada lagi. tapi ntah mana silapnya adik aku jenis rajin mengemas bilik n segala fail aku tu aku syak dia p letak mana ntah. so bila sijil tu amat2 diperlukan, its GONE! seminggu cari tapi x jumpa *nangis* so terima kasih pada gugel, aku p cari solusi nya segera. sebab kalau nak nanhis pon mmg tak guna kan cik peah.. lagipon bukan aku sorg yg penah hilang sinil kursus nikah kan..? haha optimis kan aku? kah.

so bila dah rujuk few blogs (thanks korang aku dh lupa blog2 tu) alhamdulillah aku dpt setelkan masalah kehilangan sijil kursus tu. jangan main2 weh. kena amgkat sumpah n bahar bape hengget ntah. dh la aku kena p 2 x pejabat sumpah tu sebab msa 1st time p aku lupa tarikh kursus tu. adoi. ujian.

documentation pon bukan senang nak siapkan. dalam sebulan gak laa sebab nak tunggu pihak lelaki punya doc siap baru aku boleh siapkan. tunggu dia setel ngan pejabat agama dia cop sekua bagai baru dpt pada aku kemudian once aku setel semua kena plak bagi kat dia balik (ye ke? adehh lupa!) tapi mmg sebulan gak nak siapkan documentation tu. haru. tu tak masuk bab test hiv bagai. pon kena p klinik 2-3 kali sebab aku p salah hari n salah paper nak bagi klinik hahahah! ok tak kelakar.

setel bab 1, bab2 lain yg dok q pon bleh tahan penting. katering, mak andam, hantaran, gudibeg tuh semua. bare in mind benda2 ni semua aku kena handle sendiri (bab hantaran mujur mak aku handle) sebab adik beradik semua dh kawen n dok luar negeri (bukan luar negara yerk) then kawan2 pon tak tau aku nak kawen.. plus kalau tahu pon yg bujang semua kat luar negeri n luar negara mana nak jumpa apatah lagi nak tolong. so i am all alone. blur tu jangan cakap ah. nk beli cincin pengantin lelaki pon aku kena gugel. haa yg ni kelakar sebab dah gugel dua tiga blog semua sebut nama kedai ni bagus utk beli. tapi tempatnya kat KL. masa tu aku masih kat Melaka. so naiklah bas berbondong2 kemudian naik lrt la jalan kaki la tanya org la baru smpai mall tu. bila aku smpai dan mmg ikut number lokasi kedai tu... aku terpana! lepas tu aku mcm nak nangis..!

apa berlaku eh? jeng jeng jeng

(bersambung)

Saturday, September 10, 2016

10/9/2016- hari sepatutnya kami nikah, tapi...

aturan tuhan itu tak pernah silap. semasa perbincangan antara kami (dalam taaruf) plan nya memang hari ini.. 10 sept dua kosong enam belas. tapi bila sampai perbincangan pihak atasan (kedua belah pihak) tiba-tiba ianya jadi 30 april 2016! dah laa masa tu aku kat dapur tak tahu apa2, yg tukang bagitau on the spot pulak adik ipar lelaki yg tolong angkat dulang lauk masa tu. bila dah 2 kali tanya kepastian, dan dua kali jugak dia kata "yer kaklong, nikah 30 april!" bersungguh dia masa tu sebab dia takut aku igt dia main2 haha!

apa lagi terus aku meluru p tengok kalender terdekat..

what??! 90 hari lagi?!!

bersambung... 😅

Friday, May 27, 2016

cerita 1: Bagaimana kami bermula

things is, benda ni di luar fikiran. instinct dah lama dah tau apa boleh terjadi, melalui doa, usaha, doa, usaha lagi.. dan lagi.. smpai satu masa, sebenarnya aku pilih utk mengaku kalah dalam hal perjodohan.

hinggalah 1 hari di bulan ogos 2015 kelmarin, aku terjumpa status KakFel, dia mengajar bagaimana mahu menjadi manusia lebih bersyukur, bagaimana mahu agar doa2 kita dimakbulkan seperti kilat. tips diberi hampir 12. aku cuma buat 3 atau 4 sahaja. masa tu masih lagi tak rasa mahu berdoa utk jodoh. penat dan merajuk barangkali. bila fikir2 sekarang, bodoh juga ya, merajuk sama Tuhan dan takdir yg diberi? hurm..

lantas aku buat sungguh2. antara pesan kak Fel, kalau biasa dhuha 2 rakaat, kali ini tingkatkan jadi 4rakaat. kalau dlu sedekah sekian2 amount, kali ini gandakan sedekah dan amalan2 yg lain. kalau terbiasa bangun tido cuma retinya celik mata dan terus bangkit, cuba pula bangun dan pertama kali diucap alhamdulillah nyawa masih dikandung badan, alhamdulillah anggota badan, mental fizikal semua lengkap sempurna. (kalau biasa baca buku Law of Attraction, mmg ini saja2 tips yg omputih tu bagi, padahal dalam agama sudah ada dititip awal2 supaya kita ini diajar utk reti bersyukur dan reti meminta pada yg berhak diminta.. ironi.

dalam buat tips2 diberi dengan tak berapa nak sepenuh hati, aku juga masih berdebar menunggu keputusan dari apa yg ku minta, ku amal. jodoh masa tu dminta dari tangga 4. tangga 1-3 aku berusaha doa yg lebih2 penting (aku kira) waktu itu. kerjaya, mati dlm islam n amal, ibu ayah, sahabat dan keluarga semua. jodoh mungkin no 5. ya. bukan top 3.

lepas 3 hari, aku bertemu Fahri. ait? no 5 kan? kenapa dia yg aku perlu jumpa dlu?

jeng3. bersambung.. :p
hari ke berapa ntah. dia ambil cuti dan dibelanja makan sempena hari lahirku baru2 ini..

Monday, May 9, 2016

alhamdulillah :)

10 hari dalam hidup yang baru.
masih kena belajar banyak dari suami saya.

makan pakainya mudah dijaga. tak cerewet.
doakan kami dipermudahkan semua urusan.

cerita bagaimana kami bermula?
harus cerita disini inshaAllah.
bagi sy sedikit waktu ya.
pinky promise. saya ceritakan ;)

Alis dah kawin.. tak percaya kan?