Nuffnang

Friday, October 6, 2017

pentingnya dating walau dah ada baby

tolong jangan pandang remeh ya. penting yer dating berdua walau ko dh kawen. tak kisahlah anak 2-3-4-5 hatta berapa pon. macam aku skrg walau bz ngan 4 anak termasuk baby 6bulan ni... kalau wiken je mmg aku ajak laki p dating makan(-nak dating jogging selalu tak dan, kah!)

selalu yg mudah ni, makan jela. sebab dapat tempat duduk dll. anak2 yg besar selalu balik rumah nenek diorg (nenek lagi suka diorg datang sebab kat rumah mmg takde siapa pun, hujung minggu laa diorg tunggu cucu2 ni balik, rindu)

so kami ambik sikit masa utk makan. NO PHONE IS ALLOWED. sebab kualiti masa untuk duduk makan berdua ni macam emas ok.

cara kedua, untuk dating berdua walau anak dh berderet ialah, ko suruh kakak/adik ko datang rumah bawak anak2, n ready utk jadikan rumah ko macam taska. mcm rumah aku ni ada daya menarik so bila diorg datang mmg tak ingat dah mak ayah, ingat nak p swimming pool je hahaha! ko amek masa dalam 2jam p makan berdua atau dating jalan2 dalam mall pegang2 tangan (jangan balik rumah pulak!) dan makan. jangan fikir pasal anak2 sebab anak2 ko kakak/adik ko ada jaga. enjoy ur moment.

sihat tau aktiviti ni. aku mmg la baru kawen baru beranak tapi sementara baru ni la kena ajar asben buat mcm ni, kalau anak dah 6 esok nak buat mcm ni rasa mcm tak sesuai sebab mana nak letak anak ramai2 tu kecuali hantar daycare setengah hari. tapi ikutlah terpulang cara masing2. satu pon takde salah ikut mana kita/pasangan dan carer tu punya selesa.


dating makan kat SR je. ni makan sambil ngendong ni. fuh.



warm butter cake topping with ice cream. sedap gila weh!

lagi satu fav aku kalau masuk SR ni, ko order bun dua bijik, order sambal. dah. sedap dan sesuai utk pembuka selera wa cakap lu!

ok, tata. my baby melalak sudah.

Sunday, June 18, 2017

pengalaman bersalin dengan Doktor Hayati Awan (Oriental Medical)



salam penghujung ramadhan..
mehlah share sikit cerita tentang kelahiran Ameera.
lahir 3minggu awal atas faktor ketuban sudah bocor. tapi at 34 weeks aku dah ready dengan injection menguatkan paru2 baby just in case baby keluar awal. which is true. thanks to doctor Yati from Oriental Medical. adik yg kenalkan doc yati ni sebab dia doc pakar dri GH yg pindah utk buat practice sendiri.

birthplan? patutnya ada tapi sebab aku ni sambil lewa.. tak sangka BP aku tak menjadi sebab terbersalin awal. haha.

ok. dari kl asben drive all the way to melaka sebab aku nak berpantang kat melaka. maka dari kl terus ke spital kat Klebang tu jam 1.30 pagi. pasang segala alat. dan tunggulah gesa. jangkaan kelahiran ialah normal. maka menunggulah aku akan gesa tersebut.

lepas hampir 30jam. rupanya aku kena czer. haha. serius tak sangka sebab adik beradik aku bersalin semua normal. 6 org total ha. ma aku pon terkejut hehe. tapi nak buat acaner kan. ketuban makin kering n doc yati yg selalu menyokong kelahiran normal pon kata risau sebab takut baby kena jangkitan kuman. so kena laa relakan perut dibelah.

serius operation tu sebenarnya satu proses yg tidak menakutkan. epi ke belah ke jahit balik ke.. tak. serius tak. kudos to team doctor yati yg semuanya doc pengalaman.

tapi, czer ni kesannya selepas operation. aku x boleh nak rooming in with baby srbab aku czer n rasa ngilu2 masih ada lepas bius habis. so baby terpasang bottle feeding  yg akhirnya membuatkan baby aku nk bf hanya selepas sebulan usianya. now alhamdulillah 70% bf the rest susu botol.

kenapa aku czer?
1. takde gesa. serius. takde. bacaan ctg aku pon showing no pain.
2. ketuban aktif bocor.
3. lepas 1pil induce, 3 beg pitocin, aku still takde gesa. doc yati kata aku kebal.utk pengetahuan kata adik n mertua aku yg alami kelahiran paksa (pil induce) kata diorg bersalin paksa lagi sakit dri bersalin normal. but still, pain no show. so aku takde laa merasa sakit bersalin bila pinggang "menggigit" bagai.

itu jela kot ceritanya. berat aku skrg lagi 4kg nk capai berat asal. tapi aku nak turun dari berat asal.takpelah. enjoy bf dlu (maksudnya i have to eat like a mad cow lulz!). kenaikan berat sepanjang peknen ialah 13kg. toing toing toing :p

Wednesday, May 17, 2017

cinta beralih arah

salam.. pekaba semua?
hampir 5bulan kita tak bersua..
maaflah sebab semuanya datang cara tergesa2.
rindu ada, gembira pon ada.
ni haa dia, cinta hati terbaru hamba.
bukan orang muda tapi anak dara.

hehe.



"no camera please"

Saturday, December 31, 2016

selamat tahun baru. jom sambung cerita.

selamat tahun baru eh korang. apa nak cakap: semoga 2017 brings alot of hapiness to uols.. amin.

nak sambung cerita lepas 90 hari tu apa jadi haa.. benda dah setahun so aku kena recall sambil kunyah kurma 44bijik ni nak kasi ingat. lulz.

maka lepas dapat tahu yg kami ada 90 hari je left utk buat persiapan. memula sekali yg aku buat ialah p carik sijil kursus nikah aku. b4 keluar negara ritu mmg aku dh siap2 kursus (tanpa sebab utama) bila balik tu aku check sijil mmg ada lagi. tapi ntah mana silapnya adik aku jenis rajin mengemas bilik n segala fail aku tu aku syak dia p letak mana ntah. so bila sijil tu amat2 diperlukan, its GONE! seminggu cari tapi x jumpa *nangis* so terima kasih pada gugel, aku p cari solusi nya segera. sebab kalau nak nanhis pon mmg tak guna kan cik peah.. lagipon bukan aku sorg yg penah hilang sinil kursus nikah kan..? haha optimis kan aku? kah.

so bila dah rujuk few blogs (thanks korang aku dh lupa blog2 tu) alhamdulillah aku dpt setelkan masalah kehilangan sijil kursus tu. jangan main2 weh. kena amgkat sumpah n bahar bape hengget ntah. dh la aku kena p 2 x pejabat sumpah tu sebab msa 1st time p aku lupa tarikh kursus tu. adoi. ujian.

documentation pon bukan senang nak siapkan. dalam sebulan gak laa sebab nak tunggu pihak lelaki punya doc siap baru aku boleh siapkan. tunggu dia setel ngan pejabat agama dia cop sekua bagai baru dpt pada aku kemudian once aku setel semua kena plak bagi kat dia balik (ye ke? adehh lupa!) tapi mmg sebulan gak nak siapkan documentation tu. haru. tu tak masuk bab test hiv bagai. pon kena p klinik 2-3 kali sebab aku p salah hari n salah paper nak bagi klinik hahahah! ok tak kelakar.

setel bab 1, bab2 lain yg dok q pon bleh tahan penting. katering, mak andam, hantaran, gudibeg tuh semua. bare in mind benda2 ni semua aku kena handle sendiri (bab hantaran mujur mak aku handle) sebab adik beradik semua dh kawen n dok luar negeri (bukan luar negara yerk) then kawan2 pon tak tau aku nak kawen.. plus kalau tahu pon yg bujang semua kat luar negeri n luar negara mana nak jumpa apatah lagi nak tolong. so i am all alone. blur tu jangan cakap ah. nk beli cincin pengantin lelaki pon aku kena gugel. haa yg ni kelakar sebab dah gugel dua tiga blog semua sebut nama kedai ni bagus utk beli. tapi tempatnya kat KL. masa tu aku masih kat Melaka. so naiklah bas berbondong2 kemudian naik lrt la jalan kaki la tanya org la baru smpai mall tu. bila aku smpai dan mmg ikut number lokasi kedai tu... aku terpana! lepas tu aku mcm nak nangis..!

apa berlaku eh? jeng jeng jeng

(bersambung)

Saturday, September 10, 2016

10/9/2016- hari sepatutnya kami nikah, tapi...

aturan tuhan itu tak pernah silap. semasa perbincangan antara kami (dalam taaruf) plan nya memang hari ini.. 10 sept dua kosong enam belas. tapi bila sampai perbincangan pihak atasan (kedua belah pihak) tiba-tiba ianya jadi 30 april 2016! dah laa masa tu aku kat dapur tak tahu apa2, yg tukang bagitau on the spot pulak adik ipar lelaki yg tolong angkat dulang lauk masa tu. bila dah 2 kali tanya kepastian, dan dua kali jugak dia kata "yer kaklong, nikah 30 april!" bersungguh dia masa tu sebab dia takut aku igt dia main2 haha!

apa lagi terus aku meluru p tengok kalender terdekat..

what??! 90 hari lagi?!!

bersambung... 😅