Nuffnang

Saturday, September 10, 2016

10/9/2016- hari sepatutnya kami nikah, tapi...

aturan tuhan itu tak pernah silap. semasa perbincangan antara kami (dalam taaruf) plan nya memang hari ini.. 10 sept dua kosong enam belas. tapi bila sampai perbincangan pihak atasan (kedua belah pihak) tiba-tiba ianya jadi 30 april 2016! dah laa masa tu aku kat dapur tak tahu apa2, yg tukang bagitau on the spot pulak adik ipar lelaki yg tolong angkat dulang lauk masa tu. bila dah 2 kali tanya kepastian, dan dua kali jugak dia kata "yer kaklong, nikah 30 april!" bersungguh dia masa tu sebab dia takut aku igt dia main2 haha!

apa lagi terus aku meluru p tengok kalender terdekat..

what??! 90 hari lagi?!!

bersambung... 😅

Friday, May 27, 2016

cerita 1: Bagaimana kami bermula

things is, benda ni di luar fikiran. instinct dah lama dah tau apa boleh terjadi, melalui doa, usaha, doa, usaha lagi.. dan lagi.. smpai satu masa, sebenarnya aku pilih utk mengaku kalah dalam hal perjodohan.

hinggalah 1 hari di bulan ogos 2015 kelmarin, aku terjumpa status KakFel, dia mengajar bagaimana mahu menjadi manusia lebih bersyukur, bagaimana mahu agar doa2 kita dimakbulkan seperti kilat. tips diberi hampir 12. aku cuma buat 3 atau 4 sahaja. masa tu masih lagi tak rasa mahu berdoa utk jodoh. penat dan merajuk barangkali. bila fikir2 sekarang, bodoh juga ya, merajuk sama Tuhan dan takdir yg diberi? hurm..

lantas aku buat sungguh2. antara pesan kak Fel, kalau biasa dhuha 2 rakaat, kali ini tingkatkan jadi 4rakaat. kalau dlu sedekah sekian2 amount, kali ini gandakan sedekah dan amalan2 yg lain. kalau terbiasa bangun tido cuma retinya celik mata dan terus bangkit, cuba pula bangun dan pertama kali diucap alhamdulillah nyawa masih dikandung badan, alhamdulillah anggota badan, mental fizikal semua lengkap sempurna. (kalau biasa baca buku Law of Attraction, mmg ini saja2 tips yg omputih tu bagi, padahal dalam agama sudah ada dititip awal2 supaya kita ini diajar utk reti bersyukur dan reti meminta pada yg berhak diminta.. ironi.

dalam buat tips2 diberi dengan tak berapa nak sepenuh hati, aku juga masih berdebar menunggu keputusan dari apa yg ku minta, ku amal. jodoh masa tu dminta dari tangga 4. tangga 1-3 aku berusaha doa yg lebih2 penting (aku kira) waktu itu. kerjaya, mati dlm islam n amal, ibu ayah, sahabat dan keluarga semua. jodoh mungkin no 5. ya. bukan top 3.

lepas 3 hari, aku bertemu Fahri. ait? no 5 kan? kenapa dia yg aku perlu jumpa dlu?

jeng3. bersambung.. :p
hari ke berapa ntah. dia ambil cuti dan dibelanja makan sempena hari lahirku baru2 ini..

Monday, May 9, 2016

alhamdulillah :)

10 hari dalam hidup yang baru.
masih kena belajar banyak dari suami saya.

makan pakainya mudah dijaga. tak cerewet.
doakan kami dipermudahkan semua urusan.

cerita bagaimana kami bermula?
harus cerita disini inshaAllah.
bagi sy sedikit waktu ya.
pinky promise. saya ceritakan ;)

Alis dah kawin.. tak percaya kan?

Monday, April 11, 2016

2012


aku tak tahu kenapa aku bagitahu kamu

aku jenis advance mungkin.

nak tahu sejak bila aku simpan gambar ni?

2012.

yes, 2012.

bila nampak, terus rasa nak kawen.

rasa macm fairy bebenau. padahal gambar je.

bila rasa down, pandang lagi gambar ni.

aku bukan jenis beria, aku cuma berani dalam hati.

so berangan tak salah.

kumpul gambar2 mcm ni tak salah.

janji ko berangan dalam doa dan usaha.

chayok!

p/s: yer, sebab berangan tu tak salah, aku berani laa simpan gambar model baju pengantin size zero ni, kah!

Monday, March 7, 2016

M.o.J.o dan pantun berkerat-kerat.



Assalammualaikum semua..

Lama tak kesini
sebab tak tau apa nak beri
dan sedar takde siapa yang cari

blog jodoh makin sunyi
bukan makna aku sendiri
masih wujud, dalam realiti

inshaAllah bukan nak janji
bukan juga nak bagi kata pasti
Alis akan tetap ada kat sini
sampai akhir nanti

yang sudi hadir menjengahkan diri
terima kasih tidak terperi
ikhlas dari hati sanubari
tanpa kalian disisi
hidupku kosong tak bererti.

kalau Alis jemput kenduri,
ada sesiapa yang nak hadiri?
hihihi~