Nuffnang

Monday, February 3, 2014

perfect match- rancangan perjodohan fav aku dan ayahku

 
rancangan tv terbitan dari China ni memang jadi fav aku sangat2. lalu aku racun ayah lihat sekali. ayah suka sebab kata ayah, pertuturan bahasa org cina dari China lebih lembut, bukan kasar, maksudnya kalau diorang nak sampaikan satu-satu perkara tuh, diorang akan cakap secara simpulan bahasa, secara kias. yes, my ayahanda belajar di sekolah cina (sekolah pay fong, melaka) terus ke uni Taiwan. aku pon belajar tak habis. 8 tahun sahaja, rugi. sangat rugi! tapi susahlah, kawan cina aku sndiri drop paper bahasa cina masa PMR sebab katanya dia tak berani nak amek paper yg dia tak yakin, acaner tuh, haha~
 
idola aku dan ayah: Baki Zainal. (Ba Jie in Mandarin). dia punya level dulu biasa2 je macam aku (sbb skola cina saja tanpa sambung ke mana-mana), tapi oleh sebab dia asah balik kemahiran dia berbahasa melalui pergaulan dia, dia punya level zasssss meroket, siap sekarang ni dia belajar bahasa korea, pergh, gila la kau Baki Zainal! T.T
 
ops, terpanjang pulak.
 
yg aku nak citer ialah pasal rancangan ni, perfect match *sila gugel untuk lebih lanjut.
 
 
gambar yang aku tepek di atas tu special sket, sebab mamat tuh sendiri pada aku special. wanita idaman dia ialah wanita no 4 (boleh lihat kat gambar tuh, dia pilih no 4, tanpa wanita tuh tahu)
 
kalau sekali pandang kan... mamat cina ni tipikal Chinese kan? yg berkemeja, yg pkai spek, yg ermm.... biasa2 jer.
 
yang buat dia luar biasa ialah, dia dah blaja US sejak usia 18tahun, melalui biasiswa. dan kerana geniusnya mamat nih, dia dapat offer dari pelbagai company besar. contoh besar mana ialah.. aaa... Microsoft.
 
tapi mamat ni tolak.
 
sume orang dalam rancangan tuh terkejut la kan.. apsal ko tolak big offer macam tuh?
 
then dia dengan tenangnya jawab:
 
"mula-mula saya dah ok, hampir nak terima.. tapi bila saya menyoal satu soalan kepada si penemuduga itu, dan dia berikan jawapan yg saya tak sangka.. saya putuskan untuk menolak terus kemudiannya.."
 
"soalan apa yg kamu tanya?" pengacara rancangan yg botak itu bertanya.
 
"saya tanyakan...sudah berapa lama awak bekerja di sini dan berapa kali sudah awak berjumpa dengan Bill Gates?... jawab penemuduga tersebut..."saya sudah 12 tahun kerja disini dan belum pernah sekali saya berjumpa dengan Mr Gates...""
 
12 tahun kerja dan tak pernah sekali jumpa boss besar?
 
apa lagi, terus mamat ni form satu company and to cut the story short, company dia yg diusahakan bersama 3 partner yang lain kini bekerjasama dengan Harvard, White House dan beberapa nama besar lagi.
 
katanya ratio untuk bertemu ngan Gates lebih cerah if dia form company (being boss himself) compared if dia jadi kuli pada Gates.
 
gila kan fikiran dia! genius gila.
 
dan dia punya beberapa lagi kemahiran lain, takyah sebutlah, yg penting, jaw-dropping. (etlis jaw aku yg drop, lel~)
 
 
surprisingly, dia tak pilih siapa2 pon, antara 3 gadis yang terpilih.
 
sebab katanya, walau dia minat gadis no 4, lepas berbual lebih kurang, dia mula rasa ada sesuatu yang kurang dalam diri gadis tersebut.. (untuk makluman gadis tuh sndiri awal2 menolak untuk bersama mamat di atas pentas dengan memadamkan lampu buzzer dia)
 
ok lah, eventually its all about ego.
 
kau tidak salah teka.
 
big one.
 
 
 
 
 

7 comments:

mokjadeandell said...

alis,
salam.
Suka tgk perfect match ni.Tapi kesian juga tgk muka depa bila kena reject.loi saja.sedih gitu.

t.a.t.a said...

Aku suka Baki! Tengok fast forward ada dia.

||alis|| said...

mokjadeandell

salam sis. kan? lagi satu kalau nak mereject, takde ayat kesian, hati mau kering! lol~

||alis|| said...

cikta

kan, ayh aku kenal baki dari FF gak, hehe!

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

kdg2 bercinta atau cr jodoh thru reality show nie mcm tak real jek.. sebab cinta tuh jadi perhatian pulak hehehe ;)

||alis|| said...

kak iina

dah pernah buat sekali kat Malaysia, seperti biasa, bertahan satu season je.

Nampak sangat sesuatu kan?

sebab versi original nih dah banyak season.

Reena Kamarudin said...

aku suka juga tengok tapi tak suka part kena reject. sedih je muka