Nuffnang

Wednesday, May 28, 2014

2 minggu. tak lebih, tak kurang.

... dan ianya berkesan. Alhamdulillah.

aku bicara tentang taaruf.

benda ni dah lama aku baca, tapi selalunya sepintas lalu, dan baru aku tahu kebaikan taaruf ni. dan sadly, utk taaruf style aku, kena la one to one. takde melibatkan pihak ke 3, which is better. wayyy better sebenarnya.

pokok pangkalnya, aku tak rasa masa terbazir, dan aku jugak tak bazirkan masa dia.

lepas 2 musim berlalu. aku diam kejap. amek udara segar. kemudian bangkit. ewah! daftar sana sini. register dan bayar fee, dan bagai2.

dan aku mula kenalkan system taaruf 2 minggu ni untuk diri sendiri dan bakal lelaki2 terlibat. ada yg tak sampai 2 minggu pon t.t

yang betul2 2 minggu takat ni, cuma 2 orang. Alhamdulillah. sorang ni 8may start, 22 may aku sendiri tamatkan. sorang lagi 15may, duenya pada 20may. see tak sampai seminggu pon. laki orang tuh je 2minggu 3hari. Nampak tak permainan dia. haha.

2 minggu memang utk create the urge tapi bukan memaksa. sebab b4 kenal lebih lanjut, aku akan bagitau siap2, ok kita ni dalam taaruf dah yer, saya amek masa 2 minggu, atau kurang dari itu.. sebab lelaki sekarang, banyak suka delay2 (pengalaman sendiri). nak2 dapat pulak lelaki yg jenis slow, lampi, dan prolong. untuk usia aku, aku sendiri pilih, aku harus speed things up, aku bukan 22, 25, boleh nak kawan lama2, bertahun, lama2 hasilnya nanti aku merana.

makji selalu gtau, lelaki, 45 dan bujang ke, atau hatta dah kawen pon, masih gagah susuknya, tak nampak macam 45. pompuan dah 45, nak melahirkan zuriat pon ada risiko, bukan saja pada bayi, tapi pada ibu juga. namun apa pon, berbalik pada Allah. aku berkata sebagai manusia biasa yg banyak cela sambil buat planning.

kebaikan lain taaruf 2minggu pada aku sendiri ialah, aku boleh tahu/agak apa pihak tuh mahukan. aku tahu dia serius ke tidak. aku boleh rasa dia nak prolong ke atau sekadar main2 saja. atau belum serius nak dirikan rumahtangga. secara tak langsung, aku boleh move on. dia pon. 2 minggu is more than enuf to me..

....cuma 21may lepas, lepas tak sampai 2 hari taaruf, seseorang ni amek jalan untuk stopkan taaruf pulak. eh. what happen?? kecik pulak hati kita ni. sobs TT__TT

..dan katanya, dia pergi untuk kembali. bukannya datangg untuk pergi.

paham x? tak paham takpe..

4 comments:

UmmuAidan-Arissa said...

Cuba sy site yg lebih islamik sikit tuk berkenal2....inshaallah mungkin terdapat lelaki yg lebih baik, jujur serta beragama..

||alis|| said...

kak ummu aidan-arissa

saya fikir baitulmuslim and singlemuslim tu dh habis Islamic dah dari yg ada :P

singlemuslim still the best pada saya. dari segi security wise pon terbaik :)

cuba-jaya katanya kan :)

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

InsyAllah cuba jaya kan.. mana tahu ada jodohnya ;)

||alis|| said...

masih nak gigih ni kak iina, hihi.

kalau gagal, travel laa saya tahun depan, senang2kan hati :)