Nuffnang

Thursday, April 17, 2014

putus itu sakit. tapi putus asa lebih menyakitkan.

siapa suka putus? u tell me.

none.

melainkan ko tak suka, so ya, maka ko mintak putus.

ada sekali, belah sana dah siap buat hantaran, hantar ke makcik dia utk gubah, makji aku pon dah beli barang2, kaler pepel, haaa sekali bila aku dengar sesuatu dari mulut dia yang ______, lalu aku amek keputusan "I don't want to proceed this thing" "this thing" waktu tu ialah majlis pertunangan.

20% belah aku dah siap.

40% belah dia dah siap.

tapi batal. masa tuh tak silap aku, date dah ada. dah ready.

masa tula jugak, pama aku pujuk, makcik aku pujuk. but once I said NEHI, nothing can beat that.

keras hati? ntah. sampai sekarang cuma dia n aku je tau, punca sebenar. aku pilih taknak aibkan dia. dan dia pilih untuk diam. 2.2 selamat. sah2 laa in this situation, aku nampak jahat sebab aku yg mintak stop. heh. takpe, dia cud be tgh bz nak kawen now, guna hantaran yg dia buat untuk majlis tak jadi kami dulu. which was 2 thn lalu (makcik dia sendiri bagitau)

dia baik, guitar player, jenis tak keluar malam, tak berkira, soft spoken, fair, Chinese look. APA LAGI YANG AKU NAK? heh. adalah. something. yang dia sendiri taktau bila dia nak mula sebab dah lama gila dia tinggalkan. hurm. sadly, jodoh kami takat tu je.

dan bulan kejadian tuh jugaklah, aku nyer period double cycle. 15hari. 13hari. stress level brapa ntah. tak pernah kena sampai mcm tuh. masa kejadian, aku di Ipoh. ratus kilometer away dari Melaka. the best part is, aku jauh so apa2 melalui call saja. tak mcm dlu, aku ada dalam rumah, selang berapa hari, maklong aku datang pujuk paksa sampai aku say YES.

aku tak pernah mintak semua ni jadik. betul. siapa yang nak? orang yg mampu je diberi ujian macam ni. kazen aku penah 3x putus tunang (3x ok, bukan sekali) last2 lelaki yg jadi suami (kini arwah) yg datang depan pintu rumah, melamar and bagitau dia minat ke kazen aku sejak skolah lagi. hari2 kazen aku naik basikal p skola, hari2 arwah tunggu depan pintu umah dia b4 p keje, tak cukup sweet ke tu?

ok, banyak taip, banyak cerita.

esok aku sambung, cinta 2 musim. which, baru je berlalu :)

13 comments:

UmmuAidan-Arissa said...

kalau nak jadi jodoh tuh cepat jer (cam akak ngan en.AAA nie..heheh)..tp kalau byk sgt halangannya..ms yg diambilnya..gitu gini..mmg buang karan lah..:)

||alis|| said...

salam kak

haa betul tuh. saya rasa sekarang saya dalam proses kafarah kot. atas sebab2 silap yg lalu, org terasa tapi kita pulak tak perasan ke kan.. fikir gitu dan yg baik2 sajalah eh, hihi

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

alis

akak pun pernah gak putus tunang.. 5 thn bercinta dr akak matrik sampai abis ukm.. giler lama.. last2 bertung 2 bulan putus..

same thing masa tuh ramai kekwan cakap akak yg salah.. hatta kwn baik akak pun after 5 6 year akak dh kwin dia tanya balik akak nape putus.. sebab mati2 dia ingat akak yg curang.. walhal sebenarnya my-x yang putuskan.. dan paling utama kami dh bncg dan penyelesaian putus adalah persetujuan bersama..

Selagi tak terbuka hati tuh.. mungkin sahaja bukan itu jodohnya kan... InsyAllah akan jumpa yang sesuai.. tapi adakalanya.. jika kesalahan itu antara dia dengan Allah.. itu adalah tggjwb dia.. cuma if we could give 2nd chance than oklah.. but if we feel nah... dia takkan berubah.. then buatlah apa yg patut ;)

t.a.t.a said...

Ustaz kata tempoh bertunang adalah tempoh utk kita kenal pasangan masing². Kalau rasanya okay kita boleh teruskan. Kalau tak okay kita boleh putuskan.

||alis|| said...

kak iina

penah jugak alami ya kak? i feel u. walau sy x penah bkawan lama.. selama akak. huhu. ralat gak, 5thn tuuuu :/

kwn dok gurau "klu ko yakin ko bleh jadik imam, dia plak makmum, teruskan ah" sabo jela haha

essentialnya benda2 mcm tu pda sy sbb sy fikir itu basic. itu yg pertama akn disoal. patutnya kena give n take, tp xpelah. smoga dia jdik lebih baik dri wktu sy kenal dia dlu. aminnn.. :)

||alis|| said...

cikta

sbb tu agama anjurkan taaruf. kali pertama dlu b4 tunang aku taaruf x smpai 1mggu. terus langsung majlisnya.

last2.. apa jadik..? x nyesal pon x bguna dh.

aku ni sebenarnya dh takde hati nk kenal n bkawan lama2. buang masa. but at the same time aku x mau plak pisang buah 2x.

skrg ni pasrah saja. ada hadiah Allah tu nak bagi. sebab tiap kali proses sakit berlaku, hadiah yg aku "terima" tu makin baik makin baik dan makin baik :)

MrsHaris said...

Akk dating buat kunjungan balas..hehe

YAkin pada Qada'& Qadar Allah ye. Insyaallah ada hikmah di sebalik semua yg berlaku..

LydSunshine said...

kalau putus tu maknanya belum lagi tiba masanya. halangan tu nampak macam org ni salah, org tu salah. tapi sbenarnya mmg itu sudah tertulis.

tasekM said...

aku tak merasa bertunang lis... aci nikah je terus... haha.



.

||alis|| said...

mrsharis

eheh akak ni, tak balas kunjungan pun ngak apa2 kok, beres aja semua, keke. amin.. tq kak :)

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
||alis|| said...

LydSunshine

salam sis. haah. ada je halang. tapi selalu fikir, things will be better time to time. mmg benar pun selalu akan macam tuh :)

||alis|| said...

kaktas

bertuahnya ko kak :)))