Nuffnang

Tuesday, April 30, 2013

"add caption"

fitrah manusia, mana ada suka yang sunyi nestapa.

tapi janganlah kau kata, perkahwinan itu merupakan titik kepada hidup menuju bahagia.

kemon, alangkan sejak kecil hidup dengan mak ayah pun, kita pernah ada merasa dan terasa,

inikan pula dengan manusia lain jantina;

dan hubungan yg baru entah berapa lama perkenalan itu berusia..


hidup ini memang bukan mudah.

belum lagi kau jumpa segala macam paksi bersudut yg carca merba.

begitu juga dengan takrif perkahwinan.

untung nasib badan bukan di tangan kita, tapi DIA.

bagaimana mahu handle, terpulang kita.

jaga hati jaga juga agama,

sebab jika tiang masjid tidak kukuh,

bagaimana mahu memasang pagar yg utuh?


ya, benar, aku belum memasuki alam perkahwinan,

masih muda juga macam anak jagung (?)

tp aku bukan hidup sendiri; aku punya teman2 yg selalu minta dipinjamkan bahu,

saat mereka lelah dalam harungi rumahtangga.

"sabar" itu saja gaya aku dalam mainan kata.


takut juga; sbb perkahwinan tetap suatu uncertainty lagi kita yg bujang.

yg dah berkawen sendiri pon masih teragak2 kan, nikan pulak kita.

jadi, bagi yg mahu berkahwin, seribu tahniah!

bagi yg masih belum; takpe, usaha tangga kejayaan! (nasihat ini utk aku jugak!)


ralat:

-tapi yg masih belom mahu, mcm aku ni kan, ehem, dinasihatkan enjoy saja every moment ok!-

2 comments:

Uncle Lee said...

Hello Alis, even though my bahasa is out of tune, I roughly faham sedikit....
Yes, betul tu. Enjoy every moment of your life....
Our life today is not a dress rehearsal, we only get to play one round. Live your life with no excuses, love with no regrets.

Live your life like there's no tomorrow.
And when tomorrow comes, you will know you have had your yesterdays.
Have fun and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

||alis|| said...

Lee...

I miss you!

haha matilah ini mrs Lee tau, kahkahkah!