Nuffnang

Saturday, October 20, 2012

keperluan vs kemahuan (taken from my current fb status)

Kita diberi keperluan. Bukan kemahuan. Kalau semua kemahuan tertunai.. Maka.. Takde laa org susah. Takde laa orang bujang. Takde laa orang kebulur. Takde laa orang mati berperang. Mari fikirkan ini walau sedetik.. Andai cuma ada syurga.. Dan tiada neraka.. Apakah kita masih sujud padaNya? Sebab itu cukup dengan keperluan.. Kerana dengan keperluan.. Kita diajar tentang apa erti syukur.. Kita dididik tentang apa erti cukup.. Kita diminta mudah menadah tangan pada Dia.. Supaya perasaan "hamba" itu tak boleh dan tak mampu hilang dari dalam diri.

6 comments:

gadisBunga™ said...

keperluan itu asas dan mudah.

kemahuan tu yg buat kita tak jumpa dalam pencarian seumur hidup sekalipun.

agaknya la..

balik kepada ketentuan jua. hu~

CAHAYA MATA said...

ya, setuju..
nak like entri ni banyak kali..
hehehe..

:)





.

||alis|| said...

gB
Stay bujang lama2.. Untung2 dapat datin paduka.. Xpon nasib jadi mcm ragat queen of swak tuh. Itu ialah contoh kemahuan sy yg xkn dpt smpai bila2.. Or tgk juga pd ketentuan. Haha

Puan ain
Hihi..lama dh xbmain ngan kata2. Tumpul sudah.

Uncle Lee said...

Hi Alis, you just live your life as how you want it to be,
live your life with no excuses, love with no regrets.
Remember, we are young only once....
So keep a song in your heart and have fun.
Wishing you selamat hari raya haji.
Lee.

||alis|| said...

Hello my dear uncle lee

Thanks for the "petua org lama". Envy how u n aunty lee manage to keep sayang2 to each other every single day.

And hey.. Thanks for droping by.. I know u have alottttt of peminat out there ;)

Anonymous said...

Pouvez-vous taper de longs posts sur le navigateur PS3?