Nuffnang

Friday, January 29, 2010

jika pilihan yang ada pada akhirannya....1) duda? 2) menjadi isteri yang bukan pertama?

salam.

aku rasa usia 28 bagi seorang wanita yang masih bujang, belum sampai tahap mencari suami orang sebagai suaminya. tapi kalau betol kamu meredhai diri menjadi isteri kedua seorang lelaki, siapa kita untuk menidakkan takdir (sungguh klise bunyinya, kan? kan?)



ibu pernah berpesan padaku, kalau boleh, jangan suami orang. JANGAN YANG BESAR.


jangan.
jangan sesekali.
kalau boleh, jauhkan diri dari suami orang.
hati isterinya, ialah hati wanita. hati kita hati wanita.

ringkasnya;
wanita lain tidak akan, dan tidak boleh melukakan hati wanita lain.




err...kalau duda tuh ada anak? gatal menyoal benda yang bukan bukan pada ibu, ini waktu aku berusia awal 20-an, niatku, sekadar bergurau....

ibu sekadar hela nafas. dalam. tanda mahu nasihat secara serius.
.
.
.

"kalau boleh biarlah duda tiada anak, dan kematian isteri.." wooo itu antara syarat, kalau benar hujung penantian ku ialah "fahri"ku seorang duda. (erkk!)

ok, sekarang mari kita buat ranking mudah. mari mari dekat sikit. meh..


top 5 (dan ada penambahan point 5 selanjutnya...) pilihan suami yang ada pada gadis bujang akhir 20-an:

1) orang bujang (ada banyak group, tapi malas aku nak kelaskan, nanti ada bujang terasa! haha!)

2) duda tiada anak dan sudah kematian isteri.

3) duda tiada anak, masih punya bekas isteri.

4) duda ada anak, masih punya bekas isteri.

5) suami orang:
i) tapi tak bahagia dengan isterinya, dan pihak mertua tak suka dia.
ii) tapi tak bahagia dengan isterinya, namun pihak mertua sayang dia.
iii) tapi bahagia dengan isterinya, tapi pihak mertua tak suka dia.
iv) tapi bahagia dengan isterinya, tapi pihak keluarga plak tak suka isteri.
v) tapi memang niat dia nak kawen 2-3-4 sejak tamat jer SPM (20 tahun lalu)


eh eh.. pandai gak aku cipta equation nih eh (try soh aku create add math nyer formula).... nak daftarkan kat oxford laa cam nih, dan buat tanda niaga, boleh claimed royalty. ini barulah "goyang kaki hari hari wang masuk!"


hohoho.. mengong~



.

7 comments:

IRIS said...

Salam.

Aduhhhh....saya 'senyum' baca entry ni. Semoga ketemu Fahri yang kamu cari ok.

||alis|| said...

iris: hehehe.. senyum banyak makna :)

CAHAYA MATA said...

cik alis..
SAYA punya yg no.4.. huhuhuu.. berat mata yg memandang, berat lagi bahu yg memikul.. ye kan...?

apakah Allah sudah siapkan hati SAYA menjadi sebegini kuat untuk memiliki cinta dia..? SAYA tak tahu... (dugaannya jelas sngt besar utk SAYA tangani.. tp SAYA tetap mahu menghadapinya.. apakah SAYA sudah gila...?)

||alis|| said...

ain: jgn menyerah kalau itu cinta yg kamu cari! ayah saya juga no4 sebelum bertemu ibu :)

||alis|| said...

ain lagi: spesis kita nih mmg suka cabaran kot.. tetttt!!! hahaha!

s1t1 2uL41k4 said...

tau x pe.. ~~mengong~~ hohoho..

||alis|| said...

ika: salam.. apa yang tau? twink2 :)