Nuffnang

Friday, May 8, 2009

mak andam kecik

oke. aku sebenarnya ialah mak andam kecik. ko tau mak andam kecik tuh hape? aishh...penolong mak andam laa :)

mak long aku mengandam dah 25 tahun. pewittt... jubli gangsa eh? hihi..
oleh sebab amk long aku takde anak pompuan, maka sebagai anak sedara pompuan yg matang dan masih tak kawen2 (? kaitan pless...), aku pon ikut mak long aku ngandam sejak usia 18 thn cam tuh. then stop 3thn, aku masuk itm, kemudian stop setahun lagi sebab keje opis hour.
kemudian after aku join cimb wa yg tak terikat ngan waktu pejabat; baru aku kembali ikut dia. tuh pon on off. jarang. now sejak dia dah ada menantu tunggal, lagiiiiiiiiiii la jarang aku ikut dia :), ada menantu sila bawak menantu mu yer mak long...

apa keje aku as mak andam kecik?
tak banyak benda kena buat.. biasa nyer....

4-5hari sebelum rumah pengantin itu kenduri (8.30 pagi- 12.30 tgh hari):
-jadik driver van mak long aku :)
-angkat tangga 13kaki.
-angkat papan pelamin 4-6 tong. *berat~ tisk tisk!
-angkat kain2 jersey pelamin/bunag2 plastik, dlm 2-3biji plastik yg berat sekitar 3-4kilo/plastik.
-tugas extra mak long aku ialah potong andam untuk pantin. aku tak boleh lagi pasal ai anak dara yu.... nnt seri pantin datang berlari2 tak cukup tanah kepada ku, cewah!
-selama aku tolong mak long pasang pelamin kat rumah org, mak long/aku belom pernah terjatuh dari tangga atau apa2 kemalangan. alhamdulillah. gurl power pon yer gak, tisk (^^~)
-durasi memasang sesebuah pelamin, dari ketuk paku kat area dinding paling atas, hingga la staple gun kain pelamin dan letak kerusi pengantin, selalunya tepat 3jam~ ajaib bukan?
-paling best, oleh sebab kebanyakan pelanggan mak long ialah orang yg dia kenal, maka kami akan dijamu makan tgh hari bersama tuan rumah, i like it :)

pada hari kenduri kawen tuh (8.30 pagi hingga 4.00 petang):
-masih lagi jadik driver van.
-pastu angkat beg baju2 pengantin 2-3 beg *sorg pengantin melaka selalunya akan pakai paling2, 5 persalinan. sepupu pompuan aku penah pakai TIGABLAS PERSALINAN, tak mati ko kena siap lepas subuh???
-pastu ape2 hal makan sarapan kat rumah pantin dulu... then masuk bilik pengantin, pastu borak2, mak long kata PR aku bagus, takde pengantin yg tak suka kat aku, hik hik hik!
-kalau pengantin tuh takde pengapit, mak long akan suruh aku jadi pengapit pantin tuh *malu ai.. (**~). setakat dalam ingatan aku, sejak 9 tahun lepas, on and off, aku dah apit lebih dari 30 orang pengantin pompuan, sila kagum. bleh masuk MBOR aku nih kan? hik hik.. apa? pantin lelaki? gile ko nak soh aku apit pengantin lelaki~! tak pasal2 aku kena kepit ngan bini dia plak!
-kemudian aku akan tolong salinkan pengantin ngan next baju persalinan. *takde apa yg syok disini yer, apa dia ada aku ada oke, tak jeles pongggg.........
-aku jadik tukang kipas pantin, yg lama2 akhirnya aku akan kipas diri sendiri sebab panas.
-kejadian yg aku paling tak boleh luper (oleh sebab kejadian nih kejadian tunggal) aku TERpeod masa time kipas pengantin, apa lagi, adegan bisik membisik ke telinga waktu dan2 pengantin pompuan masih ditepung tawar, pon berlaku... nasib bukan dia yg turun pelamin amek kan bekalan, tapi kembar dia, fuhhhh..... mmg tak boleh luput dlm ingatan sungguh!

sehari atau dohari selepas majlis:
-masihhhh lagi menjadi driver van.
-musnahkan pelamin (baru la real pelamin anganku musnah, yer tak? hihi..)
-tuan rumah sediakan makan ringan. pengantin lelaki dan pompuan salunya masih ada dan akan borak2 ngan kami :)
-runtuhkan pelamin salunya tak lama, around dojam dah siap, cepat dan mudah.

paling best:
-asal jadik pengapit, aku akan dok meja pantin, makan lauk pantin. 9 thn tuh aku terasa cam nak muntah tgk lauk pantin, siyes. kadang2 aku bagi kawan2 pantin pompuan duduk sebelah pantin, aku lari jauh2 amek nasi sendiri, makan lauk org ramai.. kekdg tuh mak long aku marah, tak jaga pantin, ihiks~
-tapi dalam banyak2 pantin; yg paling aku igt ialah pantin bernama DAHLIA. sebab selama aku jadik mak andam kecik, dia sorang jer yg doakan agar JODOH aku cepat sampai :)

ini dia. pic2 nih aku yg amek and edit. lawa tak? hihi.. aku suka pic2 nih.


dahlia b&w

.

.

tibe tibe kena pegang dinding

bersama mak long aku :)

anak sedara tunggal dahlia buat masa nih :)


6 comments:

:. aYu .: said...

salam ziarah..
hehe..
semoga cepat betemu jodoh..
1st time singgah sini..

||alis|| said...

ayu: salam ziarah... :) hihi... tima kaseh atas doanya.... tima kaseh atas singgah nya :P

pArAsiT_dUniA said...

wahhh.. besh jgak kan wlwpn jd mak andam kecik...amik bakat, amik seri pengantin.. hehehe

||alis|| said...

nazz: tak jugak nazz, ada org kata itu salah satu faktor saya lambat jodoh. seri saya pengantin ambil..

tuh kata mereka laa..
saya tak amek pot pon :)

jodoh tuh di tangan Allah kan..

pArAsiT_dUniA said...

btol2.. jodoh tu kuasa Allah..
tapi kita harus berusaha jgak mencarik.. mana tau kot2 membe2 berblogging nih jodoh alis... ;p

||alis|| said...

nazz: eh amin laa cam tuh, hihi.. bakar berlauk.. mana dia nih.. meowww... ahahah!