Nuffnang

Saturday, June 19, 2021

one of many yang kita tak boleh kawal..


 … is jodoh. deffo.


sebab Allah dah cakap, jodoh maut pertemuan semua Dia yang Maha Pengatur.

there is no such “wanita malang ialah wanita yg silap pilih suami” OR “rumahtangga ni satu perjudian” OR “jadi bodoh2 demi jodoh” OR “kurangkan sikit hormon jantan demi jodoh”

u have your own thoughts. hold on to that.

some of them juga terlupa, aku bujang lama sebelum jumpa suami. and some of them lupa, pendapat aku tentang jodoh tetap sama tak kira aku belum kawen atau dah kawen, walau aku nak cakap sangat2 “dugaan lepas jumpa jodoh tu lagi besar sebenarnya” tapi tula, aku cuma alis. bukan prof alis. eh. 

yg masih bujang, buat saja apa yg anda rasa selesa.

bak kata suami, kita boleh carikan (jodoh), utk kawan2 yg masih bujang, tapi empunya diri sendiri wajiblah dalam situasi “berkehendak”, kalau dia taknak, kita carik n paksa pon, tak guna juga. btw officemate depan meja suami ni abg Z nama dia, ada moto besau duit banyak (ops!), keje stabil, dan baik orgnya, umur almost 50, tapi bujang. awal2 kawen aku beria gak nak carikan jodoh abg Z, sbb stok2 baik ni susah dah nak jumpa, n aku rasa sayang kalau abg z ni smpai ke sudah dia membujang, suami cakap satu je “kalau dia nak kawen, baru kita carikkan, buat masa ni, dia TAK berkehendak walaupun dia lebih dari MAMPU” hurm.. 

siapa tak sedih tengok kawan2 atau sedara atau orang keliling yg bujang2 ni belum berjodoh.. aku sedih. tapi at the same time, aku rasa biarlah kalian cari sendiri.

perkahwinan ni, kita kena sendiri kemudi. dan memang kena wajib berkehendak. kena bersedia, pertahankan smpai hujung nyawa jika boleh (kalau bolehlah..)

ada kawen, tak bahagia, lebih suka membujang kembali jika tahu perkahwinan tu tak bahagia.

ada pilih bertahan, demi anak2.

ada yg bahagia sampai sudah.

ada yg menyesal.

ada yg time bujang, bahagia. time kawen pulak kena pukul bantai mcm kerbau lembu. kena dera mental fizikal.

ada yg tak tau rupanya TERkawen dengan pasangan yg songsang nafsu. kawen 6 tahun tapi masih lagi perawan. 

macam2 lagi tak mampu aku nak list kan. korang baca kat iium bab rumahtangga je cukup.

sampai ada bujang yg bertanya “sebegini deritakah sebuah perkahwinan?” 

kawen ni tak derita, kena keep on doa, dijumpakan dengan pasangan yg kita PERLU, bukan kita MAHU. 

as for my husband, he is deffo have both. yg aku PERLU dan aku MAHU. Allah Adil utk aku smpai aku rasa errr apa yg aku doakan smpai Allah bagi dia as suami aku? sedih terharu disitu. tapi tak cakap dia perfect. i tell u tahun pertama kawen aku terawih sorang diri tau. haaa cuak tak cuak. tapi masuk tahun ke-2-5 kawen ni dia laa imam teraweh aku. 3kali aku tak larat nak teraweh, while dia cemerlang 29malam takde ponteng teraweh. so be better is better than perfect 10/10 at the 1st place. kalau dapat yg 10/10 at the 1st place? tu pon nak tanya ke? baguslah maksudnya. takyah nak argue beria dengan aku, boleh? 🤣

tapi korang kat sini tahu la kan, apa aku nukilkan selama ni, kat sini. 

apa aku buat (extra) dalam 3 bulan akhir sebelum aku menyerah total kat Allah sebelum sikitttt lagi aku nak terlepas pandang profil suami aku kat baitulmuslim tu 😆

so korang yg bujang ni, nasihat aku, simple je, bila korang dah berkehendak, jumpa jodoh depan mata, nak kawen, kawenlah.

takde jodoh, kalian boleh khidmat dengan insan2 tersayang keliling korang.

sebab ada je sesetengah orang lepas kawen, lagi banyak kumpul dosa dari pahala. just saying my 20cent.


and pls jangan cakap “alaa ko dah kawen boleh laa cakap macam2..” just DONT. kalau aku cakap benda tak best dalam rumahtangga ni, cuma aku, suami n Allah jela yg tahu. takde rumahtangga tanpa ujian. walau besar zarah. bohonglah takde. tapi tu semua mainan jiwa, emosi time kalut, mcm2. pokok pangkalnya SABAR dan Bawak Bertenang selalu ☺️

Sunday, July 29, 2018

sikit lagi nak setahun

bukan anak aku, tapi blog ni sikit lagi nak setahun tak jengah2 😂

ada yg masih kenal.
ada masih berhubung hari2.
ada yg dekat setahun tak dihubungi

tapi aku takde kawan blog baru.
sebab aku sendiri pon tak aktif.
tapi aku percaya, kawan2 blog lama jugak yg best.

takde apa nak tepek.

gambau amera dah 15bulan sajalah buat tatapan korang.

dan aku gugur masa 2hari lagi nak raya hari tu.

perasaan?

sampai aku mimpi2 mengigau nak kejar dia yg lari dari aku.
nakal ya Abbas 😊
tu baru kira 12mggu dalam perut. 


but now am all ok. alhamdulillah.
take care korang.








Friday, October 6, 2017

pentingnya dating walau dah ada baby

tolong jangan pandang remeh ya. penting yer dating berdua walau ko dh kawen. tak kisahlah anak 2-3-4-5 hatta berapa pon. macam aku skrg walau bz ngan 4 anak termasuk baby 6bulan ni... kalau wiken je mmg aku ajak laki p dating makan(-nak dating jogging selalu tak dan, kah!)

selalu yg mudah ni, makan jela. sebab dapat tempat duduk dll. anak2 yg besar selalu balik rumah nenek diorg (nenek lagi suka diorg datang sebab kat rumah mmg takde siapa pun, hujung minggu laa diorg tunggu cucu2 ni balik, rindu)

so kami ambik sikit masa utk makan. NO PHONE IS ALLOWED. sebab kualiti masa untuk duduk makan berdua ni macam emas ok.

cara kedua, untuk dating berdua walau anak dh berderet ialah, ko suruh kakak/adik ko datang rumah bawak anak2, n ready utk jadikan rumah ko macam taska. mcm rumah aku ni ada daya menarik so bila diorg datang mmg tak ingat dah mak ayah, ingat nak p swimming pool je hahaha! ko amek masa dalam 2jam p makan berdua atau dating jalan2 dalam mall pegang2 tangan (jangan balik rumah pulak!) dan makan. jangan fikir pasal anak2 sebab anak2 ko kakak/adik ko ada jaga. enjoy ur moment.

sihat tau aktiviti ni. aku mmg la baru kawen baru beranak tapi sementara baru ni la kena ajar asben buat mcm ni, kalau anak dah 6 esok nak buat mcm ni rasa mcm tak sesuai sebab mana nak letak anak ramai2 tu kecuali hantar daycare setengah hari. tapi ikutlah terpulang cara masing2. satu pon takde salah ikut mana kita/pasangan dan carer tu punya selesa.


dating makan kat SR je. ni makan sambil ngendong ni. fuh.



warm butter cake topping with ice cream. sedap gila weh!

lagi satu fav aku kalau masuk SR ni, ko order bun dua bijik, order sambal. dah. sedap dan sesuai utk pembuka selera wa cakap lu!

ok, tata. my baby melalak sudah.

Sunday, June 18, 2017

pengalaman bersalin dengan Doktor Hayati Awan (Oriental Medical)



salam penghujung ramadhan..
mehlah share sikit cerita tentang kelahiran Ameera.
lahir 3minggu awal atas faktor ketuban sudah bocor. tapi at 34 weeks aku dah ready dengan injection menguatkan paru2 baby just in case baby keluar awal. which is true. thanks to doctor Yati from Oriental Medical. adik yg kenalkan doc yati ni sebab dia doc pakar dri GH yg pindah utk buat practice sendiri.

birthplan? patutnya ada tapi sebab aku ni sambil lewa.. tak sangka BP aku tak menjadi sebab terbersalin awal. haha.

ok. dari kl asben drive all the way to melaka sebab aku nak berpantang kat melaka. maka dari kl terus ke spital kat Klebang tu jam 1.30 pagi. pasang segala alat. dan tunggulah gesa. jangkaan kelahiran ialah normal. maka menunggulah aku akan gesa tersebut.

lepas hampir 30jam. rupanya aku kena czer. haha. serius tak sangka sebab adik beradik aku bersalin semua normal. 6 org total ha. ma aku pon terkejut hehe. tapi nak buat acaner kan. ketuban makin kering n doc yati yg selalu menyokong kelahiran normal pon kata risau sebab takut baby kena jangkitan kuman. so kena laa relakan perut dibelah.

serius operation tu sebenarnya satu proses yg tidak menakutkan. epi ke belah ke jahit balik ke.. tak. serius tak. kudos to team doctor yati yg semuanya doc pengalaman.

tapi, czer ni kesannya selepas operation. aku x boleh nak rooming in with baby srbab aku czer n rasa ngilu2 masih ada lepas bius habis. so baby terpasang bottle feeding  yg akhirnya membuatkan baby aku nk bf hanya selepas sebulan usianya. now alhamdulillah 70% bf the rest susu botol.

kenapa aku czer?
1. takde gesa. serius. takde. bacaan ctg aku pon showing no pain.
2. ketuban aktif bocor.
3. lepas 1pil induce, 3 beg pitocin, aku still takde gesa. doc yati kata aku kebal.utk pengetahuan kata adik n mertua aku yg alami kelahiran paksa (pil induce) kata diorg bersalin paksa lagi sakit dri bersalin normal. but still, pain no show. so aku takde laa merasa sakit bersalin bila pinggang "menggigit" bagai.

itu jela kot ceritanya. berat aku skrg lagi 4kg nk capai berat asal. tapi aku nak turun dari berat asal.takpelah. enjoy bf dlu (maksudnya i have to eat like a mad cow lulz!). kenaikan berat sepanjang peknen ialah 13kg. toing toing toing :p

Wednesday, May 17, 2017

cinta beralih arah

salam.. pekaba semua?
hampir 5bulan kita tak bersua..
maaflah sebab semuanya datang cara tergesa2.
rindu ada, gembira pon ada.
ni haa dia, cinta hati terbaru hamba.
bukan orang muda tapi anak dara.

hehe.



"no camera please"