Nuffnang

Monday, July 22, 2013

berjodohan dan berpisah itu bukan call kita

nak elak tido lepas sahoor maka mari update entry di tiap blog under jagaan kita.

ok, topik lapuk. bukan luar biasa. kita semua ada kisah klasik untuk masa depan. semua tak terlepas. its normal. deal with it.

bertemu dan berpisah itu normal. bercinta kemudian putus. bertunang kemudian putus. bernikah kemudian bercerai. normal. normal. normal..

minggu lepas macam2 kes perkahwinan kita dapat dengar dan rasa. seperti biasa saya la yang melebih2 bab emosi. sengaja membemban diri dengan benda tak perlu itu kepandaian saya.

ada juga kedengaran kisah putus tunang yg hampir dengan kes saya dulu. cuma bukan   melalui sms. itu kes saya solely and exclusive one. heh.


bila mendengar kes yg hampir sama, secara tak langsung trauma saya dtg kembali. namun ladar terkawal. sy cuma teringat liku2 yg ada depan mata waktu itu. sakit.

sesiapa pon yang bertunang atas kehendak dan alasan org lain selain diri sendiri; akan merasa dua tiga kali lipat terbeban rasa. niat permulaan mungkin mahu akhiri dengan baik dalam segala perancangan seumur hidup. mahu jadi ank yg mendengar kata. mahu rasa ini yg terbaik. mahu segalanya baik dan aman.

bila dah berada dalam satu ikatan hampir simpul mati, dan kedaan makin tak terjangka (seperti baru kenal watak sebenar pasangan) cuba utk menjadi yg baik dikalangan terbaik. cuma sedaya upaya mahu memanjangkan hayat hubungan. cuma sekuat hati utk terima pasangan seadaanya kerana tidak mahu ada sesiapa yg menanggung malu kemudian hari. namun berpisah jua kerna terpaksa.

secara normal- org akan beritahu.. "xpe, boar putus skrg; jgn bcerai kemudian"

kurang2 pon, kita dah rsa bagaimna payahnya nak syg org walau hati terpaksa dan tak rela.

spenat tau. bukan penat mcm menyangkul. tp penat berfikir hal yg sama siang dan malam.

7 comments:

Anonymous said...

bangun,sahur, makan, minum, makan kubur, rest 5minit, tido balik 45minit, bangun siap2 yg patut g kerja...alahaiiii....sahur terus tak tido mau kat opis tersenguk2 alis sayang....dah ler no lunch hour....
nukilan...bulan puasa along di sahur hari...opssss

Anonymous said...

*makan kurma....awat makan kubur....mengarut betul lerr....dok pening ganti receptiont yg sentiasa bercuti di awal minggu....

||alis|| said...

haha.. hai along afisah!! eh lama kena ganti jeb telepon ni.. dia cuti bersalin ke apa? mkn kurma je long? ai have to mkn nasi waima rumah nk terbalik skali pon! *haha ayat.. ezejeret lampau terlajak!

CAHAYA MATA said...

errr..ni entry paling banyak typo ke apa..?hehehehe... saya kena baca ulang dua kali kott baru nak paham.. dushhh...dushhh.. :-p

well, cik alis..
bila hal yg normal pd org lain, terjadi pada kita..which is, kita x rasa benda tu normal pun.. so, nak tak nak kita akan buat2 mcm normal jgk lah.. sampai satu saat bila semua org tgk kita plak mcm x normal.. masa tu, kita akan tanya diri sendiri..

"ehh..bukan ke semua ni normal je pada u all semua..haa..?haa..??"

*intonasi penuh beremosi..of course..

(-__-)"

.

||alis|| said...

puan ain.. haaa.. tulaaa.. org jari gemok mcm sy mmg gitu *mata pandang hp

haha!

tpi betol sy terusik ngan kes hamba allah ni. kes nk sama plak tuh. tunang tapi paksa. sigh.

Uncle Lee said...

Hi Alis, pukul berapa you wake up? Lima?
Apa menu buka puasa?
Anyway, lagu dua minggu da hari raya.
So? You busy shopping? Beli batik buat sarong kebaya? Beli new tudung?
salam ceria selalu dan jangan lupa gembira di hati.
Bagaikan sentiasa kedengaran alunan lagu merdu.
Lee.

||alis|| said...

hi lee...

ngeeee smlm i tido 4pagi. kalau lagu p.ramlee.. "pukul tiga pagi.. " hehe.

i dont raya this year. pakai baju yg biasa saja. why bother beli baju cantik2 but end up i am the one basah and kering di dapur right? lagipun memang tahun ni slow sikit.

i admire your bahasa now. sangat bagus la lee!! sure itu kak queenie and few kakak2 punya komen in bahasa did help you out abit. likewise you teach us english.

simpan satu pantun juga. nice day ahead lee :)